Omschrijving
Het werken met buddies is onze eerste oplossing om drempels op de private woonmarkt weg te werken. “Een buddy is een Engels woord voor maatje of vriend”. (“Encyclopedie”, z.d.) Zo zou ook op de woningmarkt een vrijwilliger bepaalde doelgroepen ondersteunen bij problemen die hun leven vermoeilijken (Buddy netwerk, 2012), in dit geval op de private woningmarkt.
Een buddy is een vrijwilliger die praktische en ‘emotionele’ hulp biedt in de gezondheidszorg, bijvoorbeeld aan AIDS-patiënten. (“Encyclopedie”, z.d.), in dit geval op de woningmarkt i.p.v. in de gezondheidszorg. Er is een verschil in buddies voor AIDS-patiënten en buddies voor het vinden van een woning. Bij AIDS-patiënten gaat het over een proces van lange termijn. Terwijl het vinden van een woning op een aantal weken kan afgerond zijn.
Taak en rol van de woonbuddy
De woonbuddy kan kandidaat-huurders helpen om panden te zoeken, bezoeken en kwaliteit te beoordelen van de woning en administratieve ondersteuning bieden bij het aangaan van het contract en het regelen van de huurwaarborg. Uiteraard staat de buddy er niet alleen voor en kan hij rekenen op de steun van welbepaalde diensten. Hij krijgt zelf de nodige opleiding, coaching en ondersteuning.
Doelgroep
Een buddy is hier een interessante schakel omdat zij de verschillende stappen kennen die je moet doorlopen tijdens het zoeken naar een woning. Ook besteden de buddies voldoende aandacht aan de kwaliteit van de woningen. Mensen die drempels ondervinden bij het zoeken van een woning, kunnen zich neerleggen bij een minder kwaliteitsvolle woning. Dit omdat zij in de eerste plaats de focus leggen op een woning, ongeacht in welke staat. Daarom is het belangrijk dat de woonbuddy hier wel oog voor heeft. Wanneer er zich drempels afspelen i.v.m. taal, kan het aangewezen zijn om te werken met een buddy. Deze kan de persoon in het Nederlands vertegenwoordigen. Een buddy kan een uitsluiting op de woonmarkt omwille van taal op deze manier mee verhelpen. (vrijwilligerswerk, 2008)
Voor ons is het een voorwaarde voor het recht op een woonbuddy dat de persoon bij een bepaalde organisatie, bijvoorbeeld het OCMW, lange aanslepende woonbegeleidingen volgde waar geen resultaten zichtbaar waren. Het OCMW verkeert vaak niet in de mogelijkheid om een intensieve begeleiding aan te bieden. Een woonbuddy zou dit volgens ons wel kunnen aanbieden.
Concrete aanpak in Antwerpen
Als je geïnteresseerd bent in het worden van een woonbuddy, kan je contact opnemen met ‘Buddy Netwerk’. Hierna vindt er een kennismakingsgesprek plaats. Als je geselecteerd wordt kan je doorgaan naar een training. Dit maakt duidelijk dat niet zomaar iedereen vrijwilliger kan worden. Wanneer de training ten einde loopt, is er opnieuw een selectie. Er wordt aan de buddy een persoon of een ‘maatje’ toegewezen. Er worden avonden en themadagen georganiseerd voor de vrijwilligers. De buddy heeft een coördinator die zorgt voor de nodige begeleiding via gesprekken. Er zijn een verplicht aantal gesprekken, maar hierbuiten kan het ook wanneer de buddy of de coördinator hierom vraagt. (Buddy netwerk, 2012)
Tijdens zo’n themadagen zou de buddy een vorming kunnen krijgen of de mogelijkheid hebben om bepaalde situaties samen met andere buddies te bekijken. Uiteraard zijn beide zaken heel belangrijk. Een vorming is nodig om actueel te blijven en nieuwe vaardigheden en dergelijke aan te leren. Een teamoverleg is ook heel belangrijk, omdat er hierdoor verschillende inzichten naar boven komen. Bij een voor jou uitzichtloze situatie, kan je misschien via een inzicht van iemand anders, toch een oplossing vinden.
Een interessante manier om het ‘maatje’ enkele belangrijke vaardigheden aan te leren of de aanwezige te optimaliseren is een rollenspel. Hierbij kunnen er tussen de rollenspelen door tips gegeven worden en kunnen deze meteen ingeoefend worden. Hierdoor kan het ‘maatje’ goed voorbereid telefoneren, woning bezichtigen, en dergelijke. Je kan op deze manier het ‘maatje’ ook voorbereiden op een moeilijke huisbaas. Hierbij kunnen de buddy en het ‘maatje’ de rol van zowel huisbaas als die van potentiële huurder opnemen. Tijdens dit rollenspel kunnen er dan enkele tips gegeven worden, maar er moet zeker ook ruimte zijn voor positieve feedback. Een woonbuddy kan een aantal zaken concreet invullen. Hij heeft de mogelijkheid om samen met zijn ‘maatje’ te bellen naar huisbazen. Hij kan voor het telefoongesprek enkele tips meegeven en de persoon zelfstandig laten bellen. Hij kan ook aanwezig blijven tijdens het gesprek om eventuele moeilijkheden op te pikken. Op deze manier kan hier aan gewerkt worden tegen het volgende telefoongesprek. Eventueel zou de buddy ook zelf kunnen bellen met het ‘maatje’ erbij, dit om een voorbeeld te geven. Wanneer het ‘maatje’ echt niet in de mogelijkheid verkeert om zelf te bellen, kan de buddy deze taak volledig op zich nemen. Toch is het de bedoeling dat het ‘maatje’ dit kan leren, om het in de toekomst zelf op te pakken.
De buddy kan samen met het ‘maatje’ woonplaatsen gaan bezichtigen. Voor dit bezoek en het eerste contact met de huisbaas, kunnen er weer enkele tips worden gegeven in de vorm van een checklist. Hoe hij/zij zich best kan gedragen, welke kledij hij/zij kan dragen, op wat hij/zij moet letten, en dergelijke. Hierdoor kan de persoon zelfzekerder een woonplaats gaan bezichtigen en kan dit zorgen voor een positieve indruk bij de huisbaas. Het is nuttig dat de woonbuddy meegaat om voldoende oog te hebben voor de kwaliteit van de woning. Hij heeft misschien een uitgebreidere kennis over welke soorten woningen er zijn en wat men kan krijgen voor welke prijs.

De woonbuddy zou eventueel ook het internet op zijn kantoor ter beschikking kunnen stellen. De personen waarmee de woonbuddy in aanraking komt, zullen vaak niet over een computer of internet beschikken. Hierdoor kunnen ze niet regelmatig naar immoweb en andere sites met woonplaatsen kijken. Het is toch belangrijk dat ze dit deels zelf kunnen doen om hun zelfredzaamheid te optimaliseren. Het is misschien niet altijd mogelijk om op het kantoor van een OCMW of dergelijke organisaties binnen te komen als ‘cliënt’. Deze organisaties kunnen misschien voorzien in een computer in hun inkomhal of ze kunnen ook een telefoon ter beschikking stellen in bijvoorbeeld een aparte ruimte waar de buddy en het 'maatje' hun gewoonlijke gesprekken houden. Deze ruimte is al een beetje bekend voor het 'maatje' en dit kan vertrouwen geven. Hier kunnen ze dan samen bellen of kan het 'maatje' alleen bellen.
Ze kunnen eventueel samen een checklist opstellen waarmee ze de woning gaan bezichtigen of telefoneren. Ze kunnen zo samen bekijken wat er belangrijk is aan een woning of wat er nodig is voor een gesprek. Tijdens het maken van een checklist kunnen er tips gegeven worden.
Bestaand buddyproject in Antwerpen
We vinden vooral in Vlaanderen enkele woonbuddy initiatieven, in mindere mate in Antwerpen.
Hieronder geef ik een voorbeeld van een organisatie/dienst die werkt met woonbuddies.
In de regio Roeselare, gemeente Hooglede, werken ze met woonbuddies.
Het principe van de woonbuddy in Roeselare is vergelijkbaar met ons werkstuk. Het project is voor ons nog inspirerend doordat ze een goede samenwerking organiseren tussen enerzijds de vrijwilligers en anderzijds de diensten die deskundig zijn i.v.m. wonen. Ze willen ze gerealiseerd krijgen met steun van de Provincie West-Vlaanderen. Volgens ons zou het interessant zijn indien ook het woonbuddy project in Antwerpen zou gesteund worden door de provincie Antwerpen.
Het CAW en OCMW zijn volgens ons twee diensten die ideaal gepositioneerd zijn om te werken met woonbuddies. Wanneer het ‘maatje’ terecht komt in een lange uitzichtloze woonbegeleiding zouden deze twee organisaties die personen kunnen doorverwijzen naar hun gespecialiseerde dienst in woonbegeleiding. Welke concrete taken een buddy kan invullen staat hierboven vermeld. Een buddy zou ook een intensievere begeleiding kunnen aanbieden. Beide organisaties werken al met vrijwilligers, dus enkelen van hen zouden via een vorming kunnen omgezet worden naar woonbuddies.
Bij het CAW kunnen mensen terecht met hun vragen en problemen. Het is een laagdrempelige eerste en tweede lijn organisatie, waar burgers gemakkelijk kunnen aankloppen en waar ook vragen over huisvestingsproblemen kunnen voorkomen. Het zou voor CAW een kans zijn om vaker gebruik te maken van een woonbuddy.
Het OCMW is het lokaal bestuur dat de toegang tot het grondrecht ‘wonen’ moet realiseren. (decreet LSB). Door een buddywerking uit te bouwen, zouden ze op deze manier goed kunnen inspelen op de problemen rond wonen waarmee ze geconfronteerd worden bij cliënten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten