Woonboten


Omschrijving


Een boot die zo aangepast is dat wonen er mogelijk wordt, wordt een woonboot genoemd. Daarbij gaat het steeds ook om een boot die niet meer gebruikt wordt om te varen en gelegen is op een vaste plaats. Deze plaats wordt bepaald door “de beheerder van de waterweg, kanaal of haven” (“Wonen in een woonboot”, z.d., z.p.). Een vast adres wordt dan ook verkregen maar ook elektriciteit gas en water zijn beschikbaar. (“Wonen in een woonboot”, z.d.)

Voor- en nadelen


Aan het wonen op een woonboot zijn een aantal voordelen verbonden. Eerst en vooral leeft de bewoner van een woonboot midden in de natuur. Daarnaast ervaren de bewoners een grote vrijheid en ondervinden ze geen last van lawaai van de buren. Verder blijkt er tussen de bewoners van de woonboten een goede verbondenheid te bestaan. Ze helpen elkaar met de gemeenschappelijke problemen die ze elk van hen ervaren. Bovendien blijkt een woonboot ook geschikt voor kinderen. Er zijn namelijk een aantal gezinnen met kinderen die leven op een woonboot. (Pauwels, 15 januari 2011)

Aan het wonen op een woonboot zijn ook een aantal nadelen verbonden. Eerst en vooral zijn de beschikbare plaatsen waar woonboten legaal mogen liggen beperkt. Hierdoor stonden er in Vlaanderen al 114 mensen op de wachtlijst in 2011, een cijfer dat opliep tot 176 personen in 2012. Hierdoor is het mogelijk dat mensen soms jaren moeten wachten alvorens ze effectief in een woonboot kunnen wonen. Verder blijkt het aanleggen van telefoon- en internet verbindingen en dergelijke niet eenvoudig. (De Boeck, 12 april 2013) Vervolgens is een woonboot niet goedkoper dan de aankoop van een huis. Voor een goede boot wordt al snel tussen de 70 000 en de 90 000 euro gevraagd. Meestal zijn er dan nog heel wat verbouwingen noodzakelijk opdat de boot bewoonbaar is waardoor de prijs oploopt tot 160 000 euro. Bovendien heeft een woonboot ook meer nood aan onderhoud dan een huis aangezien het in het water gelegen is. (Pauwels, 15 januari 2011)


Concrete aanpak in Antwerpen


Volgens ons is het ook mogelijk om woonboten een plaats te geven in Antwerpen. Dit doordat de stad gelegen is aan het water, namelijk aan de Schelde, en een haven bevat. We stellen dan ook voor om plaats te maken voor woonboten in het Houtdok, het kattendijkdok en het Kempisch dok. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten