Containers

Omschrijving


Een andere alternatieve woonvorm is volgens ons de inrichting van “zeecontainers” (“Tempohousing”, z.d., z.p.) zoals een huis. Tempohousing is een voorbeeld waarbij één of twee aaneensluitende containers worden voorzien van een badkamer, een keuken, een slaapkamer en de nodige sanitaire en nutsvoorzieningen. Het zijn containers die verplaatsbaar zijn en bijna overal te plaatsen zijn. Daarnaast kan de bewoonbare ruimte van de containers worden uitgebreid doordat de mogelijkheid bestaat om de containers met elkaar te verbinden en dit zowel op elkaar als naast elkaar. Het feit dat ze stapelbaar zijn, is een groot voordeel omdat een zekere hoogte kan bereikt worden zonder dat de prijs erg stijgt of er meer oppervlakte beschikbaar moet zijn. Bovendien zorgt de technologie ervoor dat geluidsisolatie mogelijk wordt.  (“Tempohousing”, z.d.)

Toepassing in Amsterdam


Containerwoningen werden in 2006 in de stad Amsterdam geplaatst als tijdelijke woonoplossing. Het ging hierbij over 1000 containers die ter beschikking werden gesteld aan studenten. Naast de containers die ingericht werden als een woning, zijn er ook nog vele containers die dienst doen als winkel, sportgelegenheid, … De stad betaalde toen voor elke container met alle toebehoren zoals trappen, leuningen 25 000 euro. (Hendrickx, 5 september 2008)

Toepassing in België


De containerwoningen worden in beperkte mate in België en meer bepaald in de gemeente Molenbeek gehanteerd. Deze gemeente wil namelijk dergelijke woningen plaatsen langs het kanaal waar ze moeten functioneren als noodwoningen voor daklozen. Het is een goedkope oplossing die gericht is op mensen die dakloos werden door “omstandigheden - brand, een uitzetting, huisjesmelkerij of renovatie” (Hendrickx, 5 september 2008, p.11). De gemeente koos voor dergelijke containers omdat eerst en vooral het aanbod aan bestaande crisiswoningen te klein is. Verder gaat de gemeente er ook van uit dat het tijdelijke karakter/uitstraling van de containerwoningen mensen zal stimuleren om snel een andere, eigen woning te zoeken. (Hendrickx, 5 september 2008)

Ook Gent voert een strijd tegen slechte woonkwaliteit met behulp van containers. Ze doen dit enerzijds door verhuurders aan te sporen om hun woningen te restaureren en te herstellen. Anderzijds werken ze ook met huurders die wanneer ze dakloos worden gedurende de periode waarin herstellingswerken worden uitgevoerd een container ter beschikking te stellen. Bijgevolg trok de stad een budget uit om 15 containerwoningen aan te kopen. Het zijn woningen die gedurende de herstellingswerken moeten functioneren als noodwoningen voor de huurders waar ze maximaal zes maanden gebruik van mogen maken. (Dams, 14 mei 2008)

 

Concrete aanpak in Antwerpen


De containerwoningen kunnen in Antwerpen dan ook voor heel wat mensen een geschikte oplossing zijn. Toch zien wij het voornamelijk als een oplossing voor mensen die eerst en vooral om verscheidene reden niet meer in hun woning kunnen verblijven. We denken hierbij bijvoorbeeld aan mensen die in erbarmelijke woningen leven of aan mensen die om verscheidene reden uit hun huis worden gezet. Daarnaast is het volgens ons ook geschikt voor mensen die momenteel dakloos zijn en op straat leven.

Op basis van de atlas van Kesteloot kwamen we tot de vaststelling dat er in Antwerpen een aantal achtergestelde buurten zijn. Het gaat daarbij ondermeer over het Kiel, Luchtbal en Linkeroever. (Kesteloot, z.d.) Krotspot stelde verder ook vast dat het aantal krotwoningen in het gedeelte van Antwerpen met postcode 2060 het grootst is. Het gaat daarbij om 1854 woningen die beschouwd werden als een krot tussen 1998 en 2006. (Stad Antwerpen, 13 december 2011) Het zijn dan ook deze gebieden waar het volgens ons aangewezen en zinvol is om containerwoningen te plaatsen gezien de doelgroep die we vooropstelden.

Wanneer deze doelgroep zoals hierboven beschreven in een complex bestaande uit containerwoningen terecht komt, dan vinden wij het ook belangrijk dat er begeleiding op maat wordt voorzien. Het betreft een begeleiding bij het zoeken naar een nieuwe woning die het best kan opgenomen worden door een buddy uit het buddyproject dat eerder werd beschreven. Dit is voornamelijk nodig omdat wij de containerwoning beschouwen als een tijdelijke woning.

Indien er effectief overgegaan wordt tot het plaatsen van containerwoningen dan moeten er volgens ons een aantal aandachtspunten in het achterhoofd worden gehouden. Eerst en vooral moet er bij het plaatsen van de containerwoningen ook rekening gehouden worden met de brandveiligheid. Verder moeten de containers ook zo geplaatst worden dat het complex eenvoudig bereikbaar is voor de brandweer, de ziekenwagen en andere hulpdiensten. Vervolgens moeten de containers ook aangesloten worden op de nutsvoorzieningen. Hierbij kan er best contact worden opgenomen met een energiemaatschappij en stellen we voor om te gaan kijken hoe dit bij een ander complex bestaande uit dergelijke woningen werd gerealiseerd.

We beschouwen de containerwoningen bovendien ook als een oplossing voor de problemen die we aanhaalden in hoofdstuk één. Wanneer er effectief een groot aantal containerwoningen wordt geplaatst in Antwerpen, neemt het aanbod op de huisvestingsmarkt toe. Hierdoor daalt dan de huurprijs die wordt gevraagd voor woningen op de private markt, daalt de aankoopprijs van een woning en nemen de wachtlijsten horende bij de sociale huisvesting af. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten